Kurs Detayları

    1. 1. Oturum

    2. 2. Oturum

  • ₺300,00
  • 2 ders

EĞİTİM İÇERİĞİ

Çocuğum Yemek Seçiyor, Yemek Yemiyor! Ne Yapmalıyım?

Bu kısımda, öncelikle olgu örnekleri üzerinden Beslenme Bozuklukları (Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu) ve Yeme Bozuklukları tanıtılacaktır. Ardından, yemek seçen, az yiyen ve yemekten korkan çocuklara yönelik ebeveynlerin kullanabileceği pratik ipuçlarına değinilecektir. Özellikle Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu üzerinden bilgilendirme yapılacaktır.

Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu (KKYAB), bireylerin belirli yiyeceklerden veya yiyecek kategorilerinden kaçınarak çeşitlilik açısından sınırlı bir diyetle ve/veya genel alımı kısıtlayarak miktar olarak sınırlı bir diyetle ilerleyen heterojen bir psikiyatrik bozukluktur. KKYAB’de kaçınma ve kısıtlama için en yaygın gerekçelerden biri, gıdanın duyusal özelliklerine (örneğin, tat, doku, görünüm, koku) karşı artan bir hassasiyettir. KKYAB tanılı bireyler ayrıca boğulma, kusma veya gastrointestinal ağrı korkusu gibi istenmeyen sonuçlardan korktukları için yiyeceklerden kaçınabilir veya kısıtlayabilirler. Genellikle bu kişiler gıdayla ilgili bir travma yaşamışlardır ve daha sonra başka bir olumsuz deneyime karşı korunmak için belli gıdalardan kaçınmaya başlarlar. KKYAB tanılı bireylerde yiyeceklere veya yemek yemeye karşı ilgi eksikliği de yaygındır ve miktarı sınırlı bir diyet sürdürebilirler. İlgi eksikliği olan bireyler yemek yemeyi bir angarya olarak tanımlarlar ve bu durum düşük iştahla kendini gösterir.

KKYAB tedavisi için psikolojik terapiler ön plana çıkmaktadır. Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu için Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT-KK) (CBT-AR) için bir bilişsel-davranışçı terapi geliştirilmiştir.

Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu için Bilişsel Davranışçı Terapi doğrultusunda, ebeveynlere yaşanabilecek sorunlara yönelik bilgilendirme yapılacaktır.

Eğitmen Hakkında

Hakan Öğütlü

Uzm. Dr.

Uzm. Dr. Hakan Öğütlü, 2013 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini tamamlamıştır. Ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi Doktor olarak çalışarak Uzman Doktor ünvanını kazanmıştır. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Uzman Doktor olarak çalışan Öğütlü, buradaki görevinin ardından Ankara Şehir Hastanesinde görevini icra etmiştir. Amerika Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Akademisi ve Avrupa Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından akredite edilmiş Bilişsel Davranışçı Terapisttir. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. İlgi alanları yeme bozuklukları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, majör depresif bozukluk, otizm, ergenlik dönemi sorunları, çocukluk dönemi sorunları ve zihinsel yetersizliklerdir. Bu alanlar dışındaki diğer alanlarda da tedavi ve terapi hizmetleri sunmaktadır. Amerika Bilişsel Terapi Akademisi ve Avrupa Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği Sertifikalı Bilişsel Davranış Terapisti ve Uluslararası Diplomatıdır. Aynı zamanda yeme bozuklukları üzerine çalışmakta Öğütlü, King’s College University, Maudsley Hastanesi Yeme Bozuklukları Servisinde, Oxford University, Cotswold House ve Raghlan HouseYeme Bozuklukları Servisinde, Highfield Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Yataklı Servisinde, University College of Dublin, Our Lady’s Children’s ve Lucena Rathgar Hastanelerinde Gözlemci olarak çalışmıştır. Yeme bozukluklarında Aile Tabanlı Terapi (ATT) ve Yeme Bozuklukları için Geliştirilmiş Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) uygulamaktadır. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Otizm, Down Sendromu ve Diğer Gelişimsel Bozukluklar Araştırma Komisyonu üyesidir. Özel kliniğinde, ulusal ve uluslararası akademik çalışmaları ile klinik pratiğini sürdürmektedir.